Gicz cielęca po mediolańsku
gicz cielęca - 4 plastry
mąka – 3 łyżki
masło – 7 dag
cebula – 1 szt.
przecier pomidorowy - 2 łyżki
białe wino - 200 ml
sól, pieprz, bazylia,
natka pietruszki – 1 łyżka
cytryna - 1/2
Cebulę obrać, drobno posiekać.
Plastry mięsa umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem i oprószyć mąką. Rozgrzać masło i włożyć plastry mięsa. Smażyć z obu stron na złotobrązowy kolor, wyjąć. Na pozostałym tłuszczu usmażyć cebulę, dodać przecier pomidorowy i zalać winem. Ponownie włożyć mięso, doprawić solą, pieprzem i bazylią.
Dusić pod przykryciem na średnim ogniu około 30- 40 minut. Natkę pietruszki drobno posiekać i wymieszać z obraną ze skórki, drobno pokrojoną cytryną. Pietruszkę z cytryną dodać do mięsa pod koniec duszenia.
Giez cielęcą podawać z risottem i czerwonym winem.
- Zaloguj się albo zarejestruj aby dodać komentarz