Klops domowy
cielęcina (lub mięso z indyka) - 30 dag
wieprzowina - 30 dag
masło - 15 dag
czerstwa bułka - 5 dag
cebula - 1 szt.
jajka - 2 szt.
sól, pieprz
tarta bułka
posiekana zielenina - 2 łyżki (np. pietruszka)
pieczarki - 20 dag
Bułkę namoczyć w wodzie i lekko odcisnąć. Cebulę i pieczarki drobno pokroić i przesmażyć na maśle. Mięso wypłukać, pokroić w kawałki i razem z bułką zemleć. Dodać całe jaja, zrumienioną cebulę z pieczarkami razem z masłem ze smażenia, sól (1 płaską łyżeczkę na 50 dag mięsa), pieprz i dokładnie wymieszać na jednolitą masę (jeśli jest zbyt luźny dosypać tartej bułki). Uformować gruby wałek. Do brytfanny lub żaroodpornego naczynia włożyć tłuszcz, a następnie uformowany klops. Wstawić do bardzo gorącego piekarnika. Piec około 1 godziny, polewać sosem, a wyparowany sos uzupełniać wodą.
Tak przygotowany klops pokrojony w cienkie plasterki, można podawać do pieczywa ewentualnie, pokrojony w grube plastry i polany sosem z pieczeni podawać z ziemniakami, kaszą i zieloną sałatą lub surówką z warzyw.
- Zaloguj się albo zarejestruj aby dodać komentarz