Ozór wolowy w szarym sosie

kuchnia polska
Ocena: 
0
Brak głosów
Składniki: 

ozór wołowy - 1 szt.
włoszczyzna - 25 dag
liść laurowy – 1 szt.
pieprz - 3-4 ziarenka
ziele angielskie - 3-4 ziarenka
szary sos:
migdały - 2 dag
karmel - 2-3 łyżki
cytryna, kwasek cytrynowy lub ocet
masło - 4 dag
mąka - 3 łyżki
rodzynki - 2,5 dag
czerwone wino - 1 kieliszek

Przygotowanie: 

Ozór bardzo starannie wyszorować szczotką. Wypłukać i wyciąć gruczoły ślinowe, (znajdujące się z obu stron ozora przy nasadzie). Ozór gotować we wrzącej wodzie do miękkości około 4 godzin. Gdy ozór jest prawie miękki, wyjąć, włożyć do zimnej wody i trochę wystudzić. Zdjąć skórę, włożyć ponownie do wywaru, dodać umyte warzywa, przyprawy, sól i dogotować.
Przygotować sos: łyżeczkę cukru zrumienić mocno na patelni, wlać 3—4 łyżki wody, zagotować. Karmel przelać do innego naczynia. Masło stopić, dodać zrumienioną mąkę, wymieszać z szklanką zimnego wywaru (otrzymanego z gotowania ozora).
Dodać 2—3 łyżki karmelu i jeśli potrzeba cukier, przyprawić do smaku sokiem z cytryny lub octem, dodać obrane, posiekane migdały i wypłukane rodzynki, posolić.
Przed podaniem wlać do sosu wino. Smak sosu powinien być słodkawo-kwaskowy.
Ugotowany ozór pokroić na cienkie, szerokie plastry, polać sosem.
Podawać z ziemniakami.

Ozór można podać ozór z ziemniakami, w sosie chrzanowym, musztardowym lub korniszonowym itp.

pysznie.pl