Rolada ze schabu ze słodkim nadzieniem

kuchnia polska
Ocena: 
0
Brak głosów
Składniki: 

schab bez kości - 1,5 kg
suszone śliwki - 10 dag
rodzynki - 5 dag
morele - 5 dag
suszone figi - 5 dag
suszone morele - 5 dag
cytryna - 1 szt.
pomarańcza - 1 szt.
dżem - 2 łyżki (z czarnych jagód lub porzeczek)
tłuszcz - 2 łyżki
cebula - 2 szt.
miód - 1 łyżka
masło - 1 łyżeczka
gałka muszkatołowa – szczypta
sól, pieprz, cynamon

Przygotowanie: 

Pomarańczę i cytrynę sparzyć, zetrzeć skórkę, wycisnąć sok. Kilka śliwek odłożyć, pozostałe bakalie (rodzynki i figi, morele, śliwki) wymieszać z wyciśniętym sokiem, odstawić na 30 min.
Schab umyć, osuszyć, rozciąć wzdłuż (nie do końca), rozbić, oprószyć pieprzem i solą. Owoce osaczyć, pokroić na kawałki.
Mięso posmarować dżemem i posypać bakaliami, zwinąć, związać bawełnianą nicią. Na rozgrzany tłuszcz włożyć roladę i zrumienić. Przełożyć do brytfanny, mięso posmarować łyżką miodu utartego z łyżeczką masła i szczyptą gałki muszkatołowej i cynamonu.
Podlać tłuszczem i wodą, wstawić do piekarnika. Piec przez ok. 30 min w temp. l80°C.
Cebule obrać, pokroić i razem z odłożonymi śliwkami, skórką z pomarańczy i cytryny dodać do mięsa, podlać wodą, oprószyć cynamonem, piec jeszcze 30 - 40 min.

pysznie.pl