Schab w marynacie z ziół
17/08/2007 - 19:58
kuchnia...
Ocena:
Brak głosów
Składniki:
schab – 1,5 kgmajeranek – 2 łyżeczkikminek – 2 łyżeczkioregano – 2 łyżeczkiczosnek – 3 ząbkimiód – 1 łyżkaświeże zioła np. tymianek, natka, melisasól, pieprzoliwa – 2 łyżki
Przygotowanie:
Czosnek utrzeć w moździerzu z solą, majerankiem, oregano, kminkiem, miodem i oliwą. Marynatą natrzeć mięso. Odstawić do lodówki na 1-2 dni. Następnie włożyć do brytfanny posmarowanej tłuszczem i piec w temperaturze ok200 C przez 30 minut, podlać wodą lub bulionem (czynność powtarzać jeszcze kilkakrotnie), zmniejszyć temperaturę piekarnika do 150 C i piec 1 godzinę. Mięso posypać ziołami i piec kolejne 1/2 godziny w temperaturze ok. 100°C.
- Zaloguj się albo zarejestruj aby dodać komentarz