Wątróbka cielęca smażona
01/01/1970 - 01:00
kuchnia polska
Ocena:
Brak głosów
Składniki:
wątróbka cielęca - 60 dag
mąka - 2-3 łyżki
cebula - 2 szt.
tłuszcz - 3 łyżki
masło - 2 łyżki
pieprz, sól
Przygotowanie:
Wątróbkę wypłukać, osączyć, usunąć żyły, pokroić w plastry grubości 1,5 cm. Porcje wątróbki oprószyć pieprzem i mąką. Smażyć na silnie rozgrzanym tłuszczu z dwóch stron. Pod koniec smażenia włożyć pokrojoną cebulę, dodać masło, chwilę smażyć z wątróbką (wątróbka powinna być z wierzchu zrumienioną, wewnątrz różowa). Po usmażeniu posolić i zaraz podawać z ziemniakami i jarzynami z wody, sałatką lub surówką z warzyw.
- Zaloguj się albo zarejestruj aby dodać komentarz