Klopsiki cielęce w sosie z cytryny i majeranku
• 480 g mielonej cielęciny
• 4 g suszonego, mielonego majeranku
• 50 ml soku z cytryn Limmi
• 20 g tartego sera typu parmezan
• 2 średniej wielkości jajka
• 10 g bułki tartej
• 60 g mąki
• olej roślinny
• sól, pieprz
• 5 g oliwy z oliwek extra vergine Olitalia
Włóż mięso mielone do dużej miski. Wbij do niej także 2 jajka, dodaj parmezan i bułkę tartą. Wlej oliwę z oliwek oraz sok z cytryn Limmi, dopraw solą, pieprzem i majerankiem. Wszystkie składniki wymieszaj dobrze widelcem aż do otrzymania jednolitej masy. Uformuj klopsiki wielkości orzechów włoskich.
Uformowane klopsiki obtocz w mące. Na głębokiej patelni rozgrzej olej roślinny, doprowadź do wysokiej temperatury (170 stopni Celsjusza). Smaż klopsiki na głębokim tłuszczu, dopóki osiągną złoty kolor z każdej strony. Wyjmij klopsiki z patelni i połóż na papierowych ręczniczkach kuchennych, aby odsączyć niepotrzebny tłuszcz.
Podawaj z pieczonymi ziemniaczkami, ryżem lub ulubioną sałatką!
- Zaloguj się albo zarejestruj aby dodać komentarz