Kurczak z grilla po amerykańsku
24/11/2007 - 00:13
kuchnia amerykańska
Ocena:
Brak głosów
Składniki:
udka kurczaka – 1 kg
marynata:
posiekana cebula – 6 łyżek
posiekany czosnek – 3 łyżki
skórka limonki lub cytryny – 3 łyżki
papryczka chilli – 3 szt. posiekane (bez pestek)
limonki – 4 szt. (wyciśnięte)
świeży imbir – 2 łyżki (posiekany)
kurkuma – 1 łyżeczka
kolendra – 2 łyżeczki
sól – 1 łyżeczka
pieprz - 1 łyżeczka
mleczko kokosowe w puszce – 5 łyżek
Przygotowanie:
Dwanaście godzin wcześniej udka kurczaka umyć i osuszyć. Zmiksować wszystkie składniki marynaty. Kurczaka wymieszać z marynatą i odstawić do lodówki (najlepiej na noc). Przygotować grill. Na gorący ruszt ułożyć kurczaka. Grillować 10 minut z każdej strony.grille firmy WeberKen Hom’s Foolproof Asian Cookeryopublikowane przez BBC Books, 2003
- Zaloguj się albo zarejestruj aby dodać komentarz