Knedle ziemniaczane ze śliwkami

kuchnia polska
Ocena: 
0
Brak głosów
Składniki: 

Ciasto:
ugotowane ziemniaki - 1 kg
mąka – 1,5 szklanki (ok. 30 dag)
jajko – 1 szt.
sól – szczypta
Nadzienie:
śliwki – 15 szt. (ok. 1/2 kg)
cukier - 2 łyżki
tarta bułka - 3 łyżki
cynamon – 1/2 łyżeczki

masło
tarta bułka

Przygotowanie: 

Śliwki umyć, usunąć pestki. Do każdej śliwki wsypać bułkę tartą wymieszaną z cukrem i cynamonem. Przygotować ciasto. Ziemniaki rozgnieść w prasce lub przepuścić przez maszynkę. Dodać mąkę ze szczyptą soli oraz jajko i wyrobić gładkie ciasto. Z ciasta zrobić wałek. Odcinać kawałki równej wielkości, każdy kawałek spłaszczyć, do środka nakładać śliwę, zlepiać, formować kulki. Knedle gotować we wrzącej lekko osolonej wodzie. Gdy wypłyną na wierzch, gotować 2-3 minuty. Wyjmować łyżką cedzakową.
Bułkę zrumienić na suchej patelni, dodać masło i polać knedle.
Knedle ze śliwkami można zamiast masłem polać śmietaną i posypać cukrem.

Czas przygotowania: 
45 min
pysznie.pl