Pierogi z wiśniami lub czereśniami
01/01/1970 - 01:00
kuchnia polska
Ocena:
Brak głosów
Składniki:
ciasto:
35 dag mąki
1 jajo
sól
około 1/8 l wody
nadzienie:
3 dag masła
1/4 l śmietany
6 dag cukru-pudru do śmietany
60 dag wiśni lub czereśni
Przygotowanie:
Wiśnie opłukać, usunąć pestki, lekko odcisnąć z soku. Przygotować ciasto
Mąkę przesiać, wbić jajo, dodać sól, zagnieść wolne ciasto, starannie wyrobić.
Z ciasta zrobić wałeczek, odcinać równe kawałki z których należy formować kulki. Kulki rozwałkować na placuszki (ok. 5 cm).
Na środek nakładać po 3—4 owoce, składać na pół, zlepiać brzegi dokładnie i mocno, uważając aby nadzienie nie dostało się między brzegi (pierogi wówczas łatwo pękają i rozgotowują się). Gotować w dużej ilości osolonej wody 2—3 minuty, aż owoce będą miękkie. Wyjmować łyżką cedzakową, przelać gorącą wodą, osaczyć.
Czas przygotowania:
50 minut- Zaloguj się albo zarejestruj aby dodać komentarz