Pierogi z twarogiem i jagodami

kuchnia polska
Ocena: 
0
Brak głosów
Składniki: 

- mąka pszenna                                                                    500g
- olej rzepakowy                                                                   2 łyżki
- letnia woda                                                                         1 szklanka    
- Twaróg wiejski półtłusty BIO od OSM Piątnica                        500g
- żółtko jajka                                                                         2szt.
- świeże jagody                                                                     1  szklanka
- cukier                                                                                  3 łyżki
- śmietana kwaśna 12 %                                                        3 łyżki

Przygotowanie: 

1. Mąkę przesiać do miski, dodać olej i powoli lejąc letnią wodę – zarobić elastyczne ciasto. Rozwałkować na grubość ok. 0,3 cm i szklanką wyciąć krążki.
2. Do twarogu dodać żółtka jaj, cukier i całość dokładnie wymieszać. Na koniec dodać jagody i wyrobić dłonią.
3. Z tak przygotowanej masy uformować kulki wielkości orzecha włoskiego.
4. Z gotowego farszu i krążków ciasta ulepić pierogi. Ugotować w lekko osolonej wodzie, od wypłynięcia – ok. 2 minuty.
5. Najlepiej smakują polane kwaśną śmietaną (np. 12% od OSM Piątnica) i posypane brązowym cukrem.
6. Do dekoracji można wykorzystać listki tymianku lub bazylii.

Metoda przygotowania: 
gotowanie
Czas przygotowania: 
1 godz.
Liczba porcji: 
4
Redakcja

Komentarze

Obrazek użytkownika Redakcja

Przepis poleca RObert Muzyczka, Szef Kuchni Dworu Korona Karkonoszy