Strudel szpinakowo - serowy

polska
Ocena: 
0
Brak głosów
Składniki: 

Ciasto:
- 500 g mąki pszennej                             
- 150 g masła                                            
- 50 g drożdży                                             
- 2 jajka                                                      
- 2 żółtka                                                    
- ½ szklanki śmietany kwaśnej 18%                        
- 2 łyżki mleka                                                   
- cukier i sól do smaku

Farsz:
- 500 g szpinaku mrożonego                                    
- 4 ząbki czosnku                                                          
- sól, pieprz do smaku
- 250 g sera gouda MSM Mońki                                                     
 

Przygotowanie: 

Przygotowanie ciasta:
Drożdże rozkruszyć z cukrem, odrobiną mąki i mlekiem. Odstawić w ciepłe miejsce, aż drożdże zaczną pracować.
Masło posiekać z resztą mąki, dodać sól, jajka, żółtka, śmietanę i wyrośnięte drożdże. Wyrobić ciasto i odstawić do wyrośnięcia.

Wykonanie:
Szpinak rozmrozić i odsączyć z nadmiaru wody. Dodać posiekany czosnek, oraz sól i pieprz do smaku. Dokładnie wymieszać.
Ciasto na strudel rozwałkować na ok. 1 cm,  posypać startym na grubym oczku serem, nałożyć   farsz szpinakowy i zwinąć. Końce skleić i przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Posmarować roztrzepanym białkiem i upiec w rozgrzanym do 180°C w piekarniku, przez ok. 40 minut.
Smacznego!

 

Metoda przygotowania: 
pieczenie
Czas przygotowania: 
1 godz.
Liczba porcji: 
2
Gastrosfera1