Karasie duszone w śmietanie
01/01/1970 - 01:00
kuchnia polska
Ocena:
Brak głosów
Składniki:
karasie (filety) - 1 kg
tłuszcz – 3-4 łyżki
mąka – 3 łyżki
śmietana – 1/2 szklanki
przyprawa do zup - 1-2 kostki
sól
posiekany koperek - 2 łyżki
Przygotowanie:
Filety opłukać, posolić, oprószyć mąką. Obsmażyć na silnie rozgrzanym tłuszczu z dwóch stron. Włożyć do garnka, dodać pokruszoną kostkę przyprawy do zup, 1/4 1 wody i dusić na bardzo małym ogniu około 20 minut. Pod koniec wlać śmietanę, posolić i mocno podgrzać. Przed podaniem posypać siekanym koperkiem.
Można posypać rybę tartym serem tylżyckim i zapiec.
- Zaloguj się albo zarejestruj aby dodać komentarz