Kotlety mielone z ryby

kuchnia polska
Ocena: 
0
Brak głosów
Składniki: 

ryba (filety) - 60 dag
czerstwa bułka - 5 dag
mleko – 1/2 szklanki
tarta bułka – 4 łyżki
cebula - 1 szt.
tłuszcz – 1-2 łyżki
jajko - 1 szt.
sól, pieprz
tłuszczu do smażenia

Przygotowanie: 

Filety obrać z ości. Bułkę namoczyć w mleku, odcisnąć, cebulę obrać, pokroić w krążki, usmażyć na tłuszczu. Mięso, cebulę, bułkę przepuścić 2 razy przez maszynkę, dodać jajo, sól, pieprz, ewentualnie gałkę muszkatołową. Wyrobić starannie na pulchną masę. Masę podzielić na porcje. Formować okrągłe lub owalne kotlety, obtaczać w tartej bułce. Smażyć na rozgrzanym tłuszczu z dwóch stron na jasnozłoty kolor. Dosmażyć na brzegu płyty. Ułożyć na półmisku w jednym rzędzie, przybrać zieloną sałatą i talarkami pomidorów. Podawać z ziemniakami i surówką z warzyw lub inną sałatką jarzynową.
Kotlety mielone można przyrządzić z każdej ryby, która ma mało ości.
(dorsz, szczupak, sum, śledzie, świeże, sandacz)

pysznie.pl