Pulpety z ryby w sosie korniszonowym
ryba - 70 dag
bułka - 5 dag
mleko
kasza manna – 2 łyżki
jajko - 1 szt.
cebula - 1 szt.
sól, pieprz
mąka – 3 łyżki
wywar:
włoszczyzna bez kapusty - 20 dag
odpadki rybne
sos:
wywar
śmietana – 1/2 szklanki
mąka – 3 łyżki
sól
cytryna lub ocet
korniszony - 10 dag
Ugotować wywar z włoszczyzny, posolić. Rybę sprawić, odfiletować bez ości i skóry. Przygotować masę rybną. Formować (rękami zwilżonymi w wodzie) kule wielkości średniego jabłka, otaczać w mące. Wkładać po kilka na wrzący wywar, gotować 10—15 minut na małym ogniu. Wywar odparować do 1/2 1. Śmietanę rozmieszać z mąką, dodać korniszony, sok cytrynowy lub ocet, sól do smaku, połączyć z wywarem, zagotować i razem z pulpetami dusić kilka minut. Pulpety podawać polane sosem z ziemniakami, kaszą i surówką z warzyw.
Pulpety z ryby podawać można również w sosie kaparowym, chrzanowym, pomidorowym, koprowym.
Pulpety można przygotować z ryb: szczupaka, sandacza, dorsza, suma, świeżych śledzi itp.)
- Zaloguj się albo zarejestruj aby dodać komentarz