Ryba duszona ze szparagami
sandacz - 1 kg
szparagi - 60 dag
cukier, sól
pieczarki - 10 dag
masło – 1 łyżka
zielona posiekana pietruszka - 1 łyżka
sos:
masło - 4 dag
mąka - 3 łyżki
wywar z ryby
żółtka - 1-2 szt.
sól
cytryna lub kwasek cytrynowy
Ugotować szparagi. Sandacza sprawić, opłukać, odfiletować. Filety pokroić na porcje. Ugotować wywar z głowy ryby i ości. Pieczarki oczyścić, opłukać, stare kapelusze obrać ze skórki, cienko pokroić, podsmażyć na maśle (4 dag). Na pieczarki położyć rybę, posolić, wlać 1/4 l wody i dusić na bardzo małym ogniu 20—25 minut. Przygotować sos: zrobić białą zasmażkę, wymieszać z zimnym wywarem z ryby, zagotować. Rybę wyjąć na talerz. Pieczarki i wywar zmieszać z sosem, dodać żółtka, mocno podgrzać (uważać aby żółtka się nie ścięły). Sos przyprawić do smaku solą i sokiem z cytryny lub kwaskiem cytrynowym. Na talerzu obok ryby ułożyć szparagi, polać sosem. Posypać posiekaną pietruszką.
Zamiast szparagów można wziąć kalafiory i groszek zielony.
Ryby z których można przygotować potrawę: Sandacz, szczupak, karp
- Zaloguj się albo zarejestruj aby dodać komentarz