Sałatka - śledź pod pierzynką

kuchnia polska
Ocena: 
0
Brak głosów
Składniki: 

solone śledzie (matjasy) - 4 duże
czerwone buraki - 4 duże
jajka - 6–7 szt.
cytryna - 1 szt.
majonez - 2 szklanki
jogurt naturalny (gęsty) - 1/2 szklanki

mleko do namoczenia śledzi - 1 szklanka
woda - 1 szklanka

Przygotowanie: 

Buraki ugotować w lekko osolonej wodzie, miękkie, obrać, utrzeć na tarce o dużych oczkach. Śledzie solone moczyć w mleku z wodą, przez 1 godzinę (jeśli są bardzo słone należy moczyć dłużej) po czym wyjąć, wypłukać lekko skropić cytryną, pokroić na paseczki. Jajka ugotować na twardo i pokroić w kostkę. Majonez wymieszać z jogurtem, tak aby powstał gęsty sos. Wszystkie składniki ułożyć warstwami w szklanej miseczce (nie mieszać!) w następującej kolejności: buraczki, majonez, śledzie, majonez, jajka, buraczki, majonez, itd. Ostatnią warstwą sałatki zawsze muszą być jajka.

pysznie.pl