Sałatka z czerwonej kapusty
01/01/1970 - 01:00
kuchnia polska
Ocena:
Brak głosów
Składniki:
czerwona kapusta - 50 dag
jabłka - 20 dag
cebula - 1 szt.
olej lub oliwa - 3-4 łyżki
woda - 1/2 szklanki
sól, cukier
cytryna lub ocet
Przygotowanie:
Kapustę bardzo cienko poszatkować, zalać małą ilością wrzącej wody, ugotować na półmiękko, odcedzić, osączyć i wystudzić. Wodę (1/2 szklanki) zagotować z cukrem i solą, wystudzić, wymieszać z octem lub z cytryną (2—3 łyżki). Cebulę obrać, i drobno posiekać. Jabłka opłukać, zetrzeć na tarce o dużych otworach. Wszystkie składniki wymieszać, przyprawić solą, cukrem, octem lub cytryną do smaku. Przed podaniem można udekorować natką pietruszki.
Podawać do smażonej ryby, mięsa, itp.
- Zaloguj się albo zarejestruj aby dodać komentarz