Sos majonezowy z żółtek
01/01/1970 - 01:00
kuchnia polska
Ocena:
Brak głosów
Składniki:
żółtka - 2 szt.
olej - 1 szklanka
lub oliwa z oliwek
musztarda - 1 czubata łyżeczka
sól
sok z cytryny
Przygotowanie:
Żółtko wymieszać z musztardą i solą. Powoli wlewać olej (powinien mieć temperaturę pokojową). Majonez ubijać mikserem (tzw. blenderem) lub ubijaczką do piany. Gotowy doprawić sokiem z cytryny i solą.
Aby uzyskać majonez gęściejszy, np. do dekoracji, należy dodać więcej oleju lub oliwy. Gotowy majonez można rozrzedzić sokiem z cytryny lub białym wytrawnym winem.
Do jednego żółtka można dodać maksymalnie 200 ml oleju.
Czas przygotowania:
15 minut- Zaloguj się albo zarejestruj aby dodać komentarz