Sos mięsny
01/01/1970 - 01:00
kuchnia polska
Ocena:
Brak głosów
Składniki:
wieprzowina z kością - 30 dag
tłuszcz - 5 dag
cebula - 1 średnia
mąk - 3 dag
listek laurowy – 1 szt.
sól, pieprz
Przygotowanie:
Mięso opłukać, oddzielić od kości, pokroić w drobną kostkę, posolić. Obsmażyć, na części tłuszczu, pod koniec smażenia dodać obraną, pokrajaną w kostkę cebulę. Mięso i cebulę przełożyć do garnka, dodać wyjęte kości, liść laurowy, pieprz, zalać niedużą ilością wody, dusić na wolnym ogniu, pod przykryciem, do miękkości. Stopić łyżkę tłuszczu, dodać 3 dag mąki, zasmażyć, wymieszać z zimnym wywarem z mięsa. Wyjąć kości, zasmażkę połączyć z mięsem, zagotować. Przyprawić do smaku solą, pieprzem i karmelem, można dodać paprykę i łyżkę masła. Podawać do klusek, makaronu, ziemniaków, kasz lub knedli.
- Zaloguj się albo zarejestruj aby dodać komentarz