Sos polski (szary)
masło - 4 dag
czerwone wino - 1 kieliszek
cebula - 1 szt.
rodzynki - 3-4 dag
mąka - 3 dag
migdały - 3-4 dag
wywar mięsny – 1,5 szklanki
lub wywar z ryb lub włoszczyzny
piernik - 5 dag
cytryna
sól, cukier, karmel
Cebulę obrać, pokroić w drobną kostką, lekko zrumienić na maśle, dodać mąkę zrumienioną na jasny kolor w piekarniku lub na patelni. Wymieszać z rosołem. Zagotować razem z pokruszonym piernikiem (piernik powinien się rozgotować). Sos można zmiksować, aby był gładki. Wlać wino, przyprawić do smaku cukrem, sokiem z cytryny lub kwaskiem cytrynowym, dodać karmel (łyżeczkę cukru zrumienić na patelni, zagotować z 2—3 łyżkami wody). Włożyć sparzone, obrane i pokrajane w cienkie paski migdały. Wsypać opłukane rodzynki. Sos podgrzać, mieszając.
Sos polski powinien mieć smak słodko-kwaskowy. Sos szary można przyrządzić bez piernika.
- Zaloguj się albo zarejestruj aby dodać komentarz
Komentarze
beatrycze
sob., 25/02/2017 - 23:27
Adres
do jakich potraw podawać sos