Kapusta Parzybroda
18/06/2007 - 14:10
kuchnia polska
Ocena:
Brak głosów
Składniki:
kapusta - 1 główka (ok. 80dag)słonina lub boczek – 5 dag mąka - 2 łyżki woda - 2 szklanki sól, pieprz, cukier sok z cytryny
Przygotowanie:
Z kapusty zdjąć zwiędnięte i uszkodzone liście, przekroić na pół, poszatkować. Sparzyć wrzątkiem, osączyć. Kapustę zalać wodą i gotować prawie do miękkości. Przygotować rumianą zasmażkę. Słoninę lub boczek pokroić w kostkę, stopić, podsmażyć, dodać mąkę. Mieszając zrumienić na jasno złoty kolor. Z kapusty odlać odrobinę płynu wymieszać z zasmażką, dodać do kapusty i wymieszać, przyprawić do smaku solą, pieprzem, cukrem i sokiem z cytryny. Dusić jeszcze przez chwilę.
- Zaloguj się albo zarejestruj aby dodać komentarz