Leczo siedmiogrodzkie
01/01/1970 - 01:00
kuchnia węgierska
Ocena:
Brak głosów
Składniki:
cebula - 1 duża
zielona papryka - 50 dag
pomidory - 50 dag
ryż
sól, pieprz, cukier
olej - 3 łyżki
Przygotowanie:
Cebulę obrać pokroić, zeszklić na rozgrzanym oleju. Paprykę umyć, osuszyć pokroić w paski i dodać do cebuli. Dusić pod przykryciem do miękkości. Pomidory sparzyć obrać ze skórki pokroić, dodać do cebuli z papryką. Dodać sól, pieprz i cukier do smaku. Gdy pomidory wypuszczą dużo soku, wsypać garść umytego ryżu, a gdy zacznie mięknąć, zdjąć potrawę z ognia, szczelnie przykryć i poczekać, aż ryż dostatecznie się „nasyci".
- Zaloguj się albo zarejestruj aby dodać komentarz