Zapiekanka z dyni z sosem serowym

kuchnia polska
Ocena: 
0
Brak głosów
Składniki: 

miąższ z dyni  - 1 kgziemniaki - 1 kgcebule - 2 sztząbki czosnku - 2 sztjajko - 1 sztśmietana - 600 mlolej - 1 łyżkasos serowy Tarsmak - 1 słoikzioła prowansalskie - 1 według uznania

Przygotowanie: 

Dynię obrać, usunąć pestki, włóknisty środek i pokroić w plastry. Ugotować ziemniaki, pokroić je w talarki. Drobno pokrojoną cebulę podsmażyć na oleju. Wymieszać dynię z podsmażoną cebulą, dodać czosnek, doprawić solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Ułożyć w żaroodpornym naczyniu warstwami, rozpoczynając od warstwy ziemniaków. Na koniec polać śmietaną rozmąconą z jajkiem. Piec w piekarniku pod przykryciem ok. 60 minut w 180°C, przy czym ostatnie 10 minut piec bez przykrycia. Polać sosem serowym Tarsmak, podawać od razu po przygotowaniu.

Czas przygotowania: 
nie wiem
Liczba porcji: 
nie wiem
Gastrosfera