Zupa krem z drobiu
01/01/1970 - 01:00
kuchnia polska
Ocena:
Brak głosów
Składniki:
kura - 1/2 szt.
woda – 6 szklanek
włoszczyzna – 1 pęczek
śmietanka kremówka – 1/2-1/4 szklanki
żółtka - 2 szt.
mąka – 1 łyżka
sól
Przygotowanie:
Ugotować wywar z kury i włoszczyzny, odcedzić. Mięso obrać ze skórki, oddzielić od kości, przepuścić przez maszynkę do mięsa (przez gęstą siatkę). Połączyć wywar z mięsem, zagęścić mąką rozmieszaną z 1/2 szklanki zimnego wywaru, zagotować. Doprawić do smaku solą. Żółtka wymieszać ze śmietaną, dodać do zupy. Podawać z grzankami lub groszkiem ptysiowym.
- Zaloguj się albo zarejestruj aby dodać komentarz