Zupa wiśniowa
01/01/1970 - 01:00
kuchnia polska
Ocena:
Brak głosów
Składniki:
wiśnie – 50 dag
jabłko - 1 szt.
gruszka - 1 szt.
woda – 4 szklanki
cynamon
goździki - 3-4 szt.
cukier - 1/2-3/4 szklanki
gęsta, kwaśna śmietana - 1/2 szklanki
ewent. białe wino - 1 kieliszek
Przygotowanie:
Owoce wypłukać, wiśnie wydrylować, gruszkę i jabłko podzielić na małe kawałki. Zagotować wodę z cukrem, dodać przyprawy i owoce. Gotować wszystko ok. 10 min, ewent, zmiksować. Dodać śmietanę (lub śmietankę rozmąconą z żółtkami). Podgrzać, ale już nie gotować. Zupę można doprawić odrobiną białego wina.
Podawać z groszkiem ptysiowym, grzankami, grzankami usmażonymi na maśle lub makaronem.
Czas przygotowania:
40 minut- Zaloguj się albo zarejestruj aby dodać komentarz