Sernik na zimno z serkiem mascarpone. Przepis poleca Robert Muzyczka, Szef Kuchni Dworu Korona Karkonoszy
- serek Mascarpone „Piątnica” 500g
- śmietana 36% „Piątnica” 400g
- Masło Ekstra „Piątnica” 90g
- borówki amerykańskie 250g
- maliny 250g
- ciasteczka owsiane 200g
- galaretka malinowa 1 opakowanie
- gorąca woda 400ml
- migdały 100g
- żelatyna 15g
- woda 60ml
- cukier 150g
Ciasteczka owsiane kruszymy, a następnie dodajemy do nich drobno posiekane
i podprażone wcześniej na suchej patelni migdały. Całość uzupełniamy o rozpuszczone masło. Czekamy ok. 0,5h, aby masło stężało. Masę przekładamy do tortownicy i lekko ubijamy dłonią. Żelatynę rozpuszczamy w wodzie, pozostawiamy, by stężała. 75g cukru ubijamy ze śmietaną, drugą połowę dodajemy do serka mascarpone. Ucieramy na gładką masę. Żelatynę dodajemy do serka mascarpone i mieszamy razem z ubitą wcześniej śmietaną. Tortownicę pokrywamy ciasteczkami owsianymi, wylewamy przygotowaną masę. Na wierzchu układamy owoce – borówki amerykańskie oraz maliny. Sernik umieszczamy w lodówce, czekamy ok. 3h.
W czasie gdy sernik jest w lodówce, galaretkę rozpuszczamy w 400ml wody
i odstawiamy do wystygnięcia. W momencie gdy galaretka zacznie tężeć, zalewamy sernik z owocami i ponownie wkładamy do lodówki na kilka godzin – aż do zastygnięcia.
Smacznego!
- Zaloguj się albo zarejestruj aby dodać komentarz