Zupa grzybowa wigilijna
01/01/1970 - 01:00
kuchnia polska
Ocena:
Brak głosów
Składniki:
suszone grzyby – 5 dag
włoszczyzna – 1 pęczek
woda – 6 szklanek
cebula - 1 szt.
masło – 1 łyżka
sól i pieprz
Przygotowanie:
Suszone grzyby dokładnie umyć i namoczyć. Zagotować wodę, dolać do niej grzyby razem z wodą z moczenia i dalej gotować. Gdy grzyby będą prawie miękkie, dodać drobno pokrojoną włoszczyznę oraz podpieczoną bezpośrednio na ogniu cebulę. Gotować jeszcze ok. 25 min. Zupę przecedzić, grzyby pokroić w paseczki i wrzucić do zupy lub z całych grzybów przygotować nadzienie do uszek, pasztecików lub naleśników. Dodać masło. Podawać z łazankami lub kostką z kaszy.
Czas wykonania: bez czasu moczenia grzybów 1 1/2 godz.
Czas przygotowania:
1 i 1/2 godziny- Zaloguj się albo zarejestruj aby dodać komentarz