Zupa z fasoli szparagowej
01/01/1970 - 01:00
kuchnia polska
Ocena:
Brak głosów
Składniki:
fasola szparagowa - 40 dag
włoszczyzna - pęczek
woda – 6 szklanek
śmietana - 1/2-1 szklanka
mąka – 1 łyżka
sól, cukier
Przygotowanie:
Warzywa obrać, wypłukać, zalać wrzącą osoloną wodą, gotować do miękkości. Fasolę obrać z włókien, umyć, pokroić w ukośne kawałeczki długości 1/2 cm, ugotować w osolonej wodzie. Wywar przecedzić, połączyć z fasolą, zagęścić mąką rozmieszaną z 1/8 l zimnego wywaru lub mlekiem, zagotować. Przyprawić do smaku solą, cukrem, dodać śmietanę. Podawać z grzankami z bułki. Zupę z fasoli można przyrządzić na wywarze z kości.
- Zaloguj się albo zarejestruj aby dodać komentarz