Walentynkowy naked cake

kuchnia polska
Ocena: 
0
Brak głosów
Składniki: 
  • śmietanka słodka 36% – 500 ml
  • serek mascarpone – 500 g
  • cukier puder – 6 łyżek
  • laska wanilii – ½ sztuki
  • świeże maliny – 300 g
  • borówki amerykańskie – 300 g 
  • spody tortowe ciemne (np. od Dan Cake) – 3 sztuki
  • gałązki rozmarynku (do dekoracji)
  • cukier puder (do dekoracji)

 Poncz do nasączenia spodów:

  • herbata earl grey – 1/2 filiżanka
  • sok z połówki limonki
  • sok z połówki pomarańczy
Przygotowanie: 

1. Do miseczki wsypać cukier i dodać drobno posiekaną laskę wanilii. Śmietankę ubić na sztywno, dodając pod koniec cukier z wanilią. Do ubitej śmietanki dodać serek mascarpone i ponownie ubić do połączenia składników.
2. Z ubitej śmietany odłożyć do osobnej miseczki 5 łyżki kremu do dekoracji. Do pozostałej części kremu dodać owoce zostawiając część do dekoracji.
3. Spody tortowe dan cake nasączyć ponczem i przełożyć kremem z owocami. Boki tortu posmarować cienką warstwą odłożonej śmietany.
4. Wierzch tortu udekorować owocami, gałązkami rozmarynku i obsypać dekoracyjnie cukrem pudrem.
5. Tort schłodzić w lodówce ok. 2 godzin.

Czas przygotowania: 
15 minut
Liczba porcji: 
dużo
Okoliczność: 
Przyjęcie
Redakcja