Chrupiące placki ziemniaczane z sosem koperkowym

kuchnia polska
Ocena: 
0
Brak głosów
Składniki: 

ziemniaki - 1 kg
cebula - 1 szt
jajka - 1 szt
mąka - 2 łyżki
sól - 1 szczypta
pieprz - 1 szczypta
olej - 5  łyżek
sos koperkowy Tarsmak - 1 szt

Przygotowanie: 

Ziemniaki obrać i dokładnie umyć. Połowę zetrzeć na tarce na najdrobniejszym oczku, a drugą połowę na grubym oczku. Dodać pokrojoną w drobną kostkę cebulę, jajko, mąkę oraz sól i pieprz do smaku, a następnie dokładnie wymieszać. Usmażyć na średnio rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor. Podawać z sosem koperkowym Tarsmak. Oleju na patelni powinno być ok. 1/2 cm.   Przepis przygotował Robert Muzyczka – Szef Kuchni Dworu Korona Karkonoszy

Czas przygotowania: 
1 godzina
Liczba porcji: 
4
Gastrosfera