Potrawka cielęca
mięso z kością - 80 dag (górka, mostek, kark, łopatka)
włoszczyzna - 20 dag
masło - 3 łyżki
mąk a - 3 łyżki
żółtko - 1
sól
grubo posiekana zielona pietruszka - 1 łyżeczka
Mięso opłukać i razem z kośćmi włożyć do wrzącej, osolonej wody. Gotować na małym ogniu. W połowie gotowania dodać umytą włoszczyznę. Miękkie mięso, wyjąć razem z jarzynami, wywar odparować do 0,5 l. Mięso obrać z kości (mostek, górkę podawać pokrojone z kością), pokroić w grube kawałki, jarzyny z wywaru pokroić w talarki.
Przygotować sos: masło rozetrzeć z mąką, wymieszać z 0,5 l zimnego wywaru, posolić i zagotować. Dodać żółtko, wymieszać z sosem. Do sosu włożyć pokrojone mięso i zagrzać mieszając.
Podawać z kluseczkami, ryżem, kaszą perłową (sypką), jarzynami z wody, np. marchewką, brukselką, kalafiorem itp.
Do sosu można wcisnąć sok z cytryny.
- Zaloguj się albo zarejestruj aby dodać komentarz