Tarta ze szparagami i sosem czosnkowym
Ciasto: - 400 g mąki pszennej- 200 g masła- 3-4 łyżki zimnej wody - szczypta soli Pozostałe składniki:- 1 szklanka sera żółtego tarkowanego- 300 ml słodkiej śmietanki 18% - 1 jajko - sól, pieprz do smaku- 1 łyżeczka masła - szparagi
Zagnieść ciasto, uprzednio siekając masło z mąką, włożyć je do zamrażalnika na 30 minut. Ciasto rozwałkować i wyłożyć na wysmarowaną masłem formę do tarty, nakłuć widelcem i wstawić do piekarnika rozgrzanego do temperatury 190 stopni C na około 10 minut. Jajko roztrzepać, połączyć ze śmietanką i doprawić do smaku solą i pieprzem. Na przestudzone ciasto wyłożyć żółty ser i szparagi. Całość zalać śmietanką z jajkiem. Wstawić do piekarnika i piec w temperaturze 180 stopni C do uzyskania złocistego koloru (około 30-40 minut). Tartę podawać z Sosem czosnkowym Tarsmak.
Przepis został przygotowany przez Roberta Muzyczkę, Szefa Kuchni Dworu Korona Karkonoszy.
- Zaloguj się albo zarejestruj aby dodać komentarz